Bij de Walnoothoeve worden oude streekrassen weer onder de aandacht en in productie gebracht. Zoals:
- het Chaams Hoen.Dit werd tot begin vorige eeuw ten zuiden van Breda op vele boerenerven gehouden als nuthoen. Het Chaamse Hoen stond bekend als een zeer gehard ras, dat zich op de schrale Brabantse zandgronden goed wist te handhaven. Naast een hoge eierproductie stonden vooral de kapoenen (gecastreerde hanen) bekend om hun fijnvlezigheid en hun specifieke, overheerlijke vleessmaak;
- de Kaaikop. Deze dankt zijn naam aan de typische vorm van de kop, die enigszins aan de kop van een kraai doet denken. De kraaikop is van oorsprong een typisch vleesras, bijzonder aan het vlees is dat het hierbij gaat om rood vlees, in plaats van wit vlees;
- de Brabanter: Dit ras wordt al eeuwenlang in Nederland gefokt, met name in Brabant. Zo treft men de Brabanter aan op schilderijen van de beroemde pluimveeschilder M. d’Hondecoeter uit de 17e eeuw.
Het fokken gaat op traditionele wijze volgens de normen en criteria van ‘Slow Food’.Met als resultaat vlees van voortreffelijke kwaliteit zoals het tot 100 jaar geleden nog smaakte. Het slachten gebeurd op een ambachtelijke slacht methode waardoor de kwaliteit van het product beter tot zijn recht komt dan de moderne slachtmethode. Er komt absoluut geen dierenleed aan te pas.